Milyen mesekönyvet olvassak a gyermekemnek?

Minden édesanyában joggal felmerülhet ez a kérdés. Fontos tudni, hogy az évek során mire érdemes odafigyelni a mesekönyv kiválasztásánál. Az évek során más más jellegű mesekönyvet kell majd olvasnunk. Nézzük sorba életkorra vetítve, hogy milyen mesekönyvet érdemes beszerezni.
Kettő és három éves korban olyan mesét válasszunk, melyekben nincs gonosz szereplő. Itt még a gyermek nem tudja megkülönböztetni a fantázia világát a sajátjától, ezért a varázslatos részeket tartalmazó mesék megijeszthetik őket. Ilyenkor jobban szeretik, ha ismerős dolgokat mutatunk be nekik, például ha az ő napját meséljük el neki.

Három és négy éves korban mindenképpen törekedjünk arra, hogy egyszerű, ismétlődő szerkezetű mesék ajánlottak. Ebben a korban nagyon jó választás az állatmesék, melyekben az állatok viselkedése és tulajdonságai is emberi. Kerüljük a varázslós könyveket.

Négy és öt éves korban már a gyermeke képes lesz arra, hogy elkülönítse a valóság elemeit a mese elemeitől. Ebben a korban már képes beleélni magát a mese helyzeteibe, átéli az eseményeket és azonosul a mesehőssel, de végig tisztában van azzal, hogy az egész csak fikció.

Általában nyolc és kilenc éves korig érdeklődnek a mese iránt, aztán inkább a valóság felé irányul az érdeklődése.